01 octombrie 2017: Legaturi de ski de tura – Capitolul 1 – Legaturi grele, cu rama

Legaturi de ski de tura – Capitolul 1 – Legaturi grele, cu rama
Capitolul 1 – Legaturi grele, cu rama (Heavier Frame Bindings)
 
In prezent, exista o multitudine de modele de legaturi de ski de tura, fiecare producator incercand sa aduca ceva nou pe piata. Acest lucru face ca alegerea legaturilor de tura sa devina din ce in ce mai dificila, dar si mai provocatoare. Incerc prin acest articol sa fac o sinteza a ofertei de legaturi de tura de pe piata, cu avantajele si dezavantajele fiecarui sistem. Tinand cont de multitudinea de modele, am ales sa le prezint doar pe cele pe care am reusit sa le testez. De asemenea, nu o sa ma refer in acest articol la gamele in puncte fara frane sau la cele super usoare, dedicate schi-alpinismului de competitie (acest lucru o sa il fac intr-un articol viitor). Articolul are ca scop doar descrierea legaturilor, a punctelor lor forte si a dezavantajelor. O sa vorbesc intr-un articol viitor despre cum este bine sa combini piesele unui echipament de ski de tura, pentru a obtine un setup echilibrat, care sa iti ofere o satisfactie cat mai mare.
 
Atentie! Acest articol nu contine un rezumat al review-urilor care se gasesc pe internet, tot ce gasiti in acest articol este din experienta personala. Nu intentionez sa gasesc un punct forte sau slab pentru fiecare model de legatura de tura, daca acestea nu exista. Opiniile din acest articol sunt pur personale si sunt puternic influentate de felul in care schiez si de asteptarile mele de la echipament. Gama de schiuri pe care o propun pentru fiecare legatura este cea care la teste a functionat cel mai bine in combinatie cu modelul respectiv. M-am oprit acolo unde am simtit ca performanta legaturii incepe sa scada.
 
Din punctul meu de vedere, legaturile de tura se impart in 4 categorii principale:
1. Heavier Frame Bindings (grele, cu rama)
2. Lighter Frame Bindings (usoare, cu rama)
3. Heavier Tech Bindings (grele, in puncte)
4. Lighter Tech Bindings(usoare, in puncte)
 
Heavier Frame Bindings
– acest gen de legatura ofera acelasi tip de retentie si eliberare ca si omoloagele lor de schi alpin. Sunt genul de legaturi ideale pentru schiorii agresivi care utilizeaza schiuri grele, rigide si late. Aceste legaturi de tura sunt modele care ofera cea mai buna transmisie la vale, insa  greutatea mare  este o reala problema atunci cand turele devin lungi si tehnice. De asemenea, faptul ca partea din fata a legaturii este conectata cu spatele are un oarecare impact asupra flexului schiului pe care este montata, influentand astfel comportamentul acestuia. Cele mai cunoscute modele sunt cele de la Marker (Duke si Baron), Salomon/Atomic (Guardian  si Tracker ) si cele de la Tyrolia (Aaadrenaline).
 
Legatura de tura Marker - Marker Duke 16 si Marker Baron 13
(ambele in varianta EPF, variant cu rama mai lata decat versiune veche) –cele doua modele sunt similare, diferenta fiind de DIN (Duke-ul avand DIN-ul maxim de 16, pe cand Baronul doar 13) si de greutate. Legatura este extrem de stabila, avand o transmisie catre schi excelenta. De asemenea, este si relativ joasa, avand o inaltime la talpa claparului de doar 36 mm.
Greutatea – 2780 g are o pereche de Duke, iar Baron-ul 2450 g
Gama de schiuri – lungi si late (95 si 120 mm la mijloc), greutatea mai mare de 1800 g/ buc
Punctul forte al modelului- mecanismul de declansare care, daca este reglat ca la carte, nu o sa dea nici o declansare nedorita si o sa declanseze impecabil atunci cand ai nevoie.
Punctul slab al modelului- tranzitie de la tura la ski, clapa de schimbare a pozitiei aflandu-se sub clapar (acest lucru il gasesc sincer foarte linistitor, stiind ca legatura nu se poate declansa accidental). Insa, tinand cont ca de obicei trebuie sa pui sau sa dai piele de foca jos aproape de fiecare data cand faci trecerea de la coboarare la tura si invers, nu am simtit foarte tare acest dezavantaj (nu e genul de legatura pe care o pui pe un schi de pe care sa poti sa dai piele de foca jos de pe el fara sa il scoti din picioare).
De asemenea, in momentele in care schiul este incarcat cu zapada, partea superioara are tendinta de a rata sina de pe schi, cand incerci sa o inchizi pe pozitia de schi. Desi pare o problema destul de deranjanta, sincer nu e foarte dificil sa o cureti, masivitatea legaturi te face sa nu fi foarte grijului cu ea si poti linistit sa o agresezi destul de puternic pentru a o curata.
Inaltatorul – nu este greu de utilizat, dar cateodata coboara singur. Trecerea pe pozitia cea mai inalta este destul de anevoioasa, trebuie sa iti intorci batulul cu manerul in jos pentru a avea un grip bun (lucru pe care il faci la majoritatea legaturilor de tura).
Legatura – daca nu te intereseaza foarte mult greutatea si vrei sa ai o transmisie excelenta la vale, iar urcare nu depaseste o ora-o ora jumatate, atunci e alegerea perfecta.
Nota – 4.5 din 5.
De unde cumpar?  www. AbsolutOutdoor.ro
Site Producator – http://markerusa.com
 
Legatura de tura Salomon Guardian 16 (Salomon Guardian / Atomic Tracker)
– aceeasi legatura sub marci diferite. Guardian 16 la Salomon si Tracker 16 la Atomic. Exista si o varianta de 13, ceva mai usoara. Transmisia la vale este excelenta, fiind modelul care se aproprie cel mai mult de legaturile de schi alpin fixe, dar fara o diferenta semnificativa fata de modelele de tura de la Marker. Cu sinceritate, daca ar fi sa aleg doar dupa performanta la vale, nu cred ca as avea vreo preferinta intre Marker si Salomon. Dar, daca ar fi sa aleg dupa performanta la vale, cat si la deal, as alege Marker.
Greutatea – 2990 g pereche – poate cea mai grea legatura de tura de pe piata
Gama de schiuri – lungi si late (95 si 120 mm la mijloc), greutatea mai mare de 1800 g/ buc
Punctul forte al modelului – clar este modul in care se comporta la coborare, precum si faptul ca are o inaltime de 26 mm la talpa claparului.
Punctul slab al modelului – (acesta trebuia sa fie punctul forte al modelului) modul de tranzitie de la ski la tura se poate face fara sa scoti claparul. Asa este, dar clapa este foarte rigida si trebuie sa te chinui sa o deschizi(cea ce e bine intr-un fel pentru ca iti ofera siguranta ca nu se poate deschide accidental decat foarte greu). Odata deschisa trebuie sa iti treci inaltatorul pe prima pozitie, cea ce face ca legatura sa functioneze intodeauna la tura pe primul inaltator, lucru care devine obositor in portiunile mai putin inclinate. Plus, pe portiuni mai inclinate, s-a intamplat ca acest inaltator (folosit in ultima pozitie) sa se inchida singur si sa ma trezesc cu legatura blocata pe schi. Inca un punct slab la model este faptul ca nu este certificat decat pentru anumite tipuri de clapari (doar cei certificate ISO 5355 pentru schi alpin, touring (ISO 9523), WTR (walk to ride), asa ca atentie ce clapari doresti sa utilizezi in aceasta legatura.
Nota – 4 din 5.
De unde cumpar?  www.allmountain.ro
Site Producator – www.atomic.com sau www.salomon.com
 
Legatura de tura Tyrolia Aaadrenalin 16 (Tyrolia Aaadrenalin)
- ceva mai usoara decat rivalele ei (doar 2650 g), ramane totusi o legatura cu o greutate ridicata, o legatuta cu care e mai bine la vale decat la deal.
Nu am avut ocazia sa ma dau de foarte multe ori cu acest model, dar cateva impresii au ramas. Legatura este mai putin rigida fata de concurentele ei, lucru care se simte in transmisie catre schi, precum si in sentimental de nesiguranta pe care il ai cand fortezi putin virajele. Totul cred ca pleaca de la incercarea celor de la Tyrolia de a reduce greutatea.  Sistemul de tranzitie de la schi la tura semana mai mult cu cel al legaturilor de tura cu rama usoara, pare destul de sigur, dar greu de manevrat. Caroiajul complicat de pe spatele ramei face ca aceasta sa acumuleze (destul de repede) multa zapada, care este si greu de indepartat.
Prefer oricand cele 200-300 g in plus de la Marker si Salomon.
Gama de schiuri – lungi si late (95 si 120 mm la mijloc), greutatea mai mare de 1600 g/ buc
Nota – 3 din 5.
De unde cumpar?  http://www.tyrolia.com
Site Producator – http://www.tyrolia.com
 
Continuarea articolului ( click pe titlu):
2. Lighter Frame Bindings (usoare, cu rama)
3. Heavier Tech Bindings (grele, in puncte)
4. Lighter Tech Bindings (usoare, in puncte)